Szeptember 4.

2014.09.03 19:53

www.youtube.com/watch?v=1RJMypSHeAs

( a videó amit órán néztünk)

 

 

A levegőszennyezés okai

A levegő szennyezése

A gyárkémények, az autók kipufogója sok füstöt juttatnak levegőbe. De a házakon is kémény van, mert fűtéskor is füst keletkezik. Hidegben persze nem ülhetünk télen. A legfontosabb, hogy senki ne pazaroljon!

 

A gyárkémények, az autó kipufogók sok füstöt juttatnak levegőbe. A szennyezett levegőben könnyebb megbetegedni, a növények sem fejlődnek szépen. A szennyezett levegő a lehulló csapadékot is mérgezheti.

A levegőszennyezés következményei

A levegőszennyezés következményei

A szennyezett levegőben könnyebb megbetegedni, a növények sem fejlődnek szépen. A szennyezett levegő a lehulló csapadékot is mérgezheti.

A szmog

A sűrű füstköd, a szmog főleg a nagyvárosokban, ipari területeken, szélcsendes időben alakul ki. Rendkívül egészségtelen. Légzőszervi megbetegedést okozhat.

Ha a levegőszennyezés olyan nagy, hogy már a köd is feketésnek látszik, azt mondhatod, hogy szmog van. A szmog magyarul füstködöt jelent.

A savas eső

Ha a gyárfüst vagy az autók kipufogó füstje keveredik a csapadékkal, az esőcseppekkel, akkor megmérgezik azt. Ilyenkor hull a savas eső. A leesett esőcsepp ártalmas a talajra, az élővilágra, de még az épületeket is rongálja.

Amikor az eső szennyezett levegőben hull alá, akkor megmérgeződhet. Ilyenkor savas eső keletkezik, amitől a növények gyengébbek lesznek. A savas eső a régi házak falának is árt.

Az ózon

A levegőnek nagy magasságban van egy különleges szintje, az ózonréteg. Az ózon megvédi az élőlényeket a káros napsugaraktól. Ha nem volna ózon, szárazföldi élet sem lehetne. Sajnos sok környezetkárosító anyag hat az ózonra, pusztítja azt, ezért különösen vigyázni kell rá. Napjainkban több ózont károsító anyagot betiltottak, mint például a régi hűtőszekrényekben és a régi tűzoltópalackokban lévő anyagokat.

Az ózon az oxigén különleges fajtája. A levegőben van, de nagyon magasan, a legmagasabb hegycsúcsoknál is feljebb. Az ózon nagyon hasznos, mert a káros napsugarak közül csak azt engedi át, ami nem veszélyes.

A légkörnek azt a rétegét, ami a káros napsugarakat nem engedi a földre, és így megvéd bennünket, ózonrétegnek nevezzük.

A légszennyező anyagok káros hatása:

-           allergiás megbetegedések

-           A növényvilág annyira károsodhat a portól, a talaj elsavanyodásától (savas esők), hogy hatalmas erdők pusztulhatnak ki.

-          A nagy levegőszennyeződés az apró állatok elhullását eredményezi.

-          A cigarettázó, pipázó és szivarázó emberek a közelükben lévő levegőt teszik egészségtelenné a többieknek. És ami még rosszabb, a dohányzók által szennyezett levegőből a többiek betegségeket is elkapnak. Emiatt egyre kevesebb nyilvános helyen szabad dohányozni.

-          Háztartási vegyszereink egy része is szennyezheti a környezetet. A spray palackból, valamint a konyhai és fürdőszobai vegyszerekből tetemes mennyiségű ártalmas vegyületet juttatunk a levegőbe.