Kirándulás és nyaralás "kütyük" nélkül

2015.06.24 14:04
 

Segít a kütyü-megőrző?

  • A mobiltelefonok hangjától még a településektől, munkától távol, az erdőkben is nehéz megszabadulni - ám mindez hamarosan a múlté lehet úgy, hogy kütyü-megőrzőket hoznak létre a kirándulóhelyekhez vezető utak mellett. Ha ilyen megőrzőkben hagyjuk különböző eszközeinket a kirándulás elején, figyelmünket teljes mértékben a természetre, kiránduló-társainkra koncentrálhatjuk.
  • Az első kütyü-megőrzőt Angliában, a New Forest Nemzeti Park hozta létre. Ezt a parkot évente közel 15 millió ember látogatja, akik mostantól elektronikus eszközeiket egy ingyenes és biztonságos megőrzőben hagyhatják - az autó kulcsával együtt, mert a nemzeti park arra is bíztatja őket, hogy az út utolsó részét inkább közösségi közlekedést használva, gyalog vagy kerékpárral tegyék meg.
  •  Sion Donovan, a nemzeti park képviselője elmondta: "Az autó- és kütyü-mentes nyaralást, pihenést szeretnénk népszerűsíteni. Észrevettük ugyanis, hogy egyre több ember szeme szegeződik különböző eszközei képernyőjére ahelyett, hogy a körülöttük lévő világot, természetet figyelnék."
Tartsunk igazi pihenőt, szakadjunk el különböző eszközeink képernyőjétől, és vegyük észre a minket körülvevő természeti csodákat! Szálljunk ki az autóból, hagyjuk az autó kulcsát, a tabletet, okostelefont, mobiltelefont a kütyü-megőrzőben, és kiránduljunk egyet a New Forest Nemzeti Parkban (és közben nyugodtak lehetünk, a megőrzőből a nap végén újra magunkhoz vehetjük eszközeinket).
 
  • A megőrző és a hozzá kapcsolódó gondolkodásmód népszerűsítése érdekében ún. ígéret utalványokat is készítettek, gyerekek és felnőttek részére is. Az utalványokon a gyerekek és felnőttek megígérik, hogy csökkentik a különböző képernyők előtt töltött időt annak érdekében, hogy több időt töltsenek egymással. Az utalványokat kitöltők között pedig családi nyaralást sorsolnak ki...

Természetesen, megőrző nélkül is lehet kütyü-mentesen pihenni, vagy otthoni kütyü- megőrzőt kialakítani, ehhez kívánunk sok kreativitást minden Olvasónknak!