Hogyan nyaraljunk kis környezeti hatással?

2015.06.24 15:30

Öko-turizmus – hogyan nyaraljunk kis környezeti hatással?

 Itt a nyár, kezdődik a vakáció, tervezzük szabadságunkat – de vajon hogyan lehetnénk ökoturisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen? 

Különböző tanulmányok szerint a nyaralások környezeti hatása, vagy öko-lábnyoma, öt főbb tényezőből tevődik össze: 

  • utazás (hová megyünk és mivel?), 
  • hulladékok/szennyvíz keletkezése (hová kerülnek és mi lesz a sorsuk?),
  •  étkezés (mit eszünk, azt hogyan termelték meg és hogyan került asztalunkra?), 
  • a szálláshelyen a hűtésre, világításra, stb. felhasznált energia, és végül, hogy mit csinálunk nyaralásunk alatt (quadozni megyünk természetileg értékes területen, esetleg önkéntesként biokertészkedünk vagy teknősöket mentünk a tengerparton). 

A legjelentősebb hatás általában az utazáshoz kapcsolódik.

 Természetesen, minél messzebb utazunk, a hatás annál jelentősebb: például, ha a Seychelle-szigetekre megyünk pihenni, a repülőút teszi ki nyaralásunk lábnyomának több mint 90%-át! 

Jelentősen csökkenthetjük tehát a negatív hatást, ha lakóhelyünkhöz közel fekvő célpontokat választunk. 

A rendelkezésre álló adatok alapján nyaralásunknak kisebb környezeti hatása lesz akkor is, ha környezetbarát szálláshelyet választunk. Ezekből már Magyarországon is válogathatunk különböző minősítések és besorolások (ld. lejjebb), illetve saját értékelésünk alapján. Amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk:  

A szálláshely olyan helyen legyen, és úgy legyen kialakítva, hogy ne veszélyeztesse a helyi élővilágot, valamint harmonikusan illeszkedjen a helyi közösség életébe. 

 Környezetbarát kialakítású legyen (pl. energia-hatékony: minden szobában külön szabályozható a fűtéssel/hűtéssel és világítással; természetes szellőzéssel; környezetbarát berendezéssel, azaz olyannal, amely természetes anyagokból készült, újrahasználható, alkatrészei cserélhetők; stb.) 

 Környezettudatosan működtessék (pl. zöld energiát használnak; szelektív hulladékgyűjtést alkalmaznak; elsősorban helyi (bio)termékekből készítik az ételeket; nem osztogatnak sok hulladékot termelő kozmetikumokat, ajándékokat; nem mossák feleslegesen a törölközőket; stb.) 

 A vendégeknek ajánlott programok ne veszélyeztessék, zavarják a helyi élővilágot és a közösség életét.