Képgaléria: Itt a tél!

Ez a képgaléria üres.

Itt a tél!

 

Hideg van, mert tél van – 6 ökotipp, hogy kevésbé fázz

 

Rengeteg zöld kiadványban szerepel hasonló mondat: „télen nem kell olyan nagyon felfűteni a lakást, pár fokkal kevesebb is elég lehet, inkább vegyünk fel egy kardigánt, vagy plusz pulóvert”.

Ezek azok a tippek, amik elméleti szinten jók, de gyakorlatilag sokszor az a vége, hogy derékon felül szakad az emberről a víz, a lába meg lefagy,komfortérzet zéro. Így hát hagyjuk a francba a környezettudatosságot, levesszük kardingát, visszatekerjük a fűtést.

Meg az is van, hogy nem mindenki ugyanott fázik, bár azt hiszem, ezt a brit tudósok már mintha cáfolták volna, de én maradnék az empirikus megközelítésnél, a nagyapámnak is egészen extrém módon a háta fázott mindig, ha felvette a nagyanyám által varrt elkepesztően rasnya, viszont szívvel-lélekkel készített teveszínű steppel kis mellénykéjét - családi zsargonban "köcögéjét" - , akkor semmi baja nem volt.

Amióta gyerekem van és tud járni, valamint ébredés után bruttó 13 perccel szeretne az utcára menni sétálni, hintázni bármit csinálni, különben ficnikre szedi a lakást, egy dolgot jól megtanultam: megfelelően felöltözni.

 

 

Van pár trükk, ami jól jön terepre, de egy csomó része átültethető beltérre is, így aztán komfortérzet a helyére áll és tényleg letekerhetjük pár fokkal a termosztátot.

Szőrös talpbetét

Terepre való, kisgyerekes anyukák álma, amikor órákig kell hegeszteni a játszón. Anyámtól kaptam az elsőt, nagyobb cipőboltban lőtte nekem, azóta is áldom az eszét miatta.

taplbetet.jpg

Oké, nem szexi, de egyrészt nem látja senki,másrészt zseniális.

Lábszárvédő

Jane Fonda örök kiegészítője elképesztően hasznos kis találmány. Lent szépen blokkolja a hideget, sokkal jobb, mint a harisnya farmer kombó, amelytől én konkrétan megőrülök, annyira utálom. Feszül, húzódik, nyikorog, megette a fene az egészet.
Amikor most olyan fene hideg volt éjszaka, itthon is hordtam. Kisgyereknek is van, őt is jól összetartja odalent, nincs kivillanó boka, vagy lábszár.

miau_product_9723_101124111224_1.jpg

labszarvedo.jpg

 

Polár harisnyanadrág

Meglepő találmány, viszont hiánypótló.  Ha valaki bírja a hosszú szoknyákat, a kettő együtt jobb lehet, mint egy sima farmer.

2-harisnyanadrag-szettben.jpg

Derékmelegítő

Alap. Akkor tanultam meg, amikor még a szőnyegen fetrengtünk naphosszat a gyerekkel és húzott a cúg az ablaknál és leesett a vesém.
Ez tipikusan egy olyan darab, amit bent is lehet hordani és nagyon finoman melegít. Hiába no, nagymamámnak igaza volt, „ne lógjon ki a derekad édes lányom”. Gyereknek valót is lehet kapni, de főleg kisiskolás kortól, az enyémre még nem találtam. Persze varrni is könnyű lenne, ha tudnék ilyesmit, de nem tudok.

matrjoshka_noi.jpg

Mostanában már nagyon sok félét lehet kapni, mintás, hímzett, sima, kinek vérmérséklete, ízlése szerint.

Melegvizes palack, vagy tömlő

Erre az egyik kedves barátnőm esküszik, ha kint mínusz van, ő ezzel tud könnyen felmelegedni.

plack.jpg

palack.jpg

Lábmelegítő krém

A tavalyi év sikerreceptje a lábmelegítő krém volt, nem hiába, isteni, jól befűt lent és tényleg nem vacogok. Itt a recept.

 

 

 

És persze kintre: sapka, sál :)!