Ősz - a kirándulások ideje

Kirándulás Pécs környékén

https://www.pecsma.hu/abszolut-no/randi/a-4-legszebb-zarandokut-baranyaban/ Nem kell országokat utaznunk ahhoz, hogy zarándokutakat találjunk, ugyanis megyénkben számos izgalmas, különböző hosszúságú és nehézségű szakaszok vannak, melyek tökéletes sétaútvonalak. Összeszedtünk a legszebbeket, hogy...

Madárvonulás

Megkezdődött az őszi madárvonulás

Az ősz közeledtével ismét útra kelnek Európa költöző madarai. Augusztus hónap folyamán megkezdődik az egészen november végéig elhúzódó természeti csoda, az őszi madárvonulás. A nappalok rövidülése, az éjszakai hőmérséklet folyamatos csökkenése, a mezőgazdasági betakarítások tájalakítása és a...

Ősz szele zümmög...

 
"Ősz szele zümmög, aluszik a nyár már,
Aluhatnál falevél, ha leszállnál..."
 
 
 
 

  Ha a Föld északi féltekéjén éltek,  szeptemberben beköszönt az ősz.  A Föld déli oldalán ugyanakkor kezdhetnek hozzá a tavaszi munkálatokhoz.  Ott az ősz márciusban érkezik.

     Az ősz sok változást hoz a természetben és az emberi környezetünkben is.  A természet főképpen csodálatos színváltozásaival hívja fel magára a figyelmet ebben az időszakban.  Mi okozza a lombhullató fák leveleinek a színváltozását?  Lényegében két dolog: a nappalok rövidülése és a hűvösebb éjszakai hőmérséklet.  A leveleket nem éri annyi napsugár, ezért a zöld mellett már sárga, narancssárga, bordó és barna színekben is pompáznak.  Végül le is hullanak.  

     Az őszi hűvös reggelek és esték miatt előkerülnek a melegebb öltözékek is.  Az óvodába és iskolába járó gyerekek kiskabátban indulnak el reggelente, de napközben általában lekerül róluk a vastagabb ruha.